perjantai 22. elokuuta 2014

Kansatieteen professorin ohjeilla ensivuoden virpomisreissulla lykästää!

Helsingin sanomien uutinen HS antaa vinkit virpojille ja virvottaville - Helsingin Sanomat (8.4.2014) listaa näppärästi suuret linjat palmusunnuntain toimintaohjeista virvottavalle Helsingin yliopiston kansatieteen professori, Hanna Snellmania, mukaillen:

Mitä tehdä, jos kukaan ei tule virpomaan, kansatieteen professori Hanna Snellman Helsingin yliopistosta? "Tee oveen lappu: saa virpoa!"

Miten kieltäydytään
virpomisesta?
"Moni ei avaa ovea. Jos ovi on jo auki, sano ystävällisesti, että nyt ei sovi."


Jos ovella on neljä lasta mutta vain yksi virpoo, pitääkö antaa palkka kaikille?"Lapset ovat saattaneet jakaa työt. Yksi on hakenut vitsat, toinen askarrellut ja kolmas on tarpeeksi rohkea lausumaan lorun. Ryhmätyötaitoja korostetaan työelämätaitoina, joten hyvästä tiimityöstä kannattaa palkita. Annan palkan kaikille."
Mikä virpomisessa ärsyttää?"Jos virpoja ei ole nähnyt vaivaa: ei pukeuduta, ja vitsassa on yksi höyhen. Huono käytös: ei kiitetä, ollaan nyrpeitä palkasta.---"
Kansatieteen professorin ohjeistus virpomisesta kieltäytymiseen on kuitenkin viimeisimpien empiiristen tutkimusteni perusteella varsin suppea. Sen lisäksi että oven voi sulkea sanottuaan ystävällisesti, että nyt ei sovi, yhtä toimiviksi metodeiksi ovat osoittautuneet oven rivakka kiinnivetäminen välittömästi virpojat nähtyään sanaakaan sanomatta, ja esimerkiksi hämmentynyt mutina "apua, mä en tiedä mitä mä teen jos te nyt virvotte".

Aivan kuten kansatieteen professori mainitsee, virpomisessa todellakin ärsyttää se jos vitsassa on vain yksi höyhen. Höyhenien lukumäärän vitsassa onkin todettu olevan kääntäen verrannollinen sen aiheuttaman ärsytyksen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Olet kyllä tehnyt teräviä havaintoja ja ansiokkaasti tuot ne esille. Itselläni heräsi kysymys, johon kaipaisin näkökulmaasi; Uskotko, että kokeilemasi menetelmät voisivat toimia myös Jehoviin? Entäpä mormoneihin? Jäädään pohtimaan ja palataan asiaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ensimmäisesti kommentista Leijona! Toivoinkin rantautumiseni blogosfääriin aikaansaavan kriittistä ja luovaa tieteellistä diskurssia, jota ei koskaan voi olla liikaa. Ensiksi mainitsemani oven kiinni vetäminen on aivan suoraan sovellettavissa Jehovan todistajien ja mormonien kohtaamiseen ovella. Jos käytät mutinaa niin sellainen pieni muutos täytyy teidän tehdä että vaihdatte "virpovotte"-sanan tilalle esimerkiksi hyväksi todetun "jatkatte" jonka jälkeen on jo syytä sulkea ovi vinhaa vauhtia jos vaikka ko. ryhmän edustajalla sattuukin olemaan mutinaanne vastaus.

      Poista