keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Onnellisen avioliiton ja tyytyväisyyden välillä mahdollisesti yhteys

Viikon mielenkiintoisin tiedeuutinen löytyy Helsingin sanomien Elämä osiosta, jossa viitataan alun perin Journal of marriage and family-lehdessä julkaistuun tutkimukseen avioliitosta ja onnellisuudesta (http://www.hs.fi/elama/Tutkimus+Kun+vaimo+on+onnellinen+on+mieskin+tyytyväisempi/a1410924337947 17.09.2014). Professori Deborah Carrin tekemä tutkimus osoittaa, että jos vaimo on tyytyväinen avioliittoonsa, hänen miehensä on tyytyväisempi elämäänsä. Carr itse selittää havaintoa sillä, että tyytyväiset vaimot tekevät enemmän pieniä palveluksia miehilleen, jolloin miesten elämänlaatu paranee.

Aikaisemmat Journal of marriage and family-lehdessä julkaistut tutkimukset jotka tiedemaailma muistaa paljastivat että elämä on laiffii ja jokainen tsäänssi on mahdollisuus.

perjantai 5. syyskuuta 2014

Negatiivisesti yrittäjyyteen suhtautuvat ihmiset Eivät viimeaikaisten tutkimusten mukaan halua yrittäjiksi


Helsingin sanomat kirjoitti 4.9.2014 nuoresta yrittäjästä, Jenni Parpalasta (Jenni Parpala uskalsi yrittäjäksi äidin konkurssin jälkeen - Helsingin ...) joka uskalsi koettaa siipiään yritysmaailmassa, vaikka hänen yrittäjänidentiteettiään olikin sivallettu lapsuudessa: "Eräs ihminen sanoi minulle, kun olin pieni, että sinusta ei tule koskaan yrittäjää. --", Parpala kertoo. Parpalan vastoinkäymiset eivät loppuneet lapsuuteen, vaan kulminoituivat 17-vuoden iässä tilanteeseen, jota hän itse muistelee kertoen "En tiennyt yhtään, mitä tekisin. Olin hyvää vauhtia syrjäytymässä. Menin kauppaan ennen yhdeksää illalla". Tästä kaikesta huolimatta Parpalalla on 22-vuotiaana oma yritys ja yrityksellä laajentamisaikeita. Hyvä Jenni, Go Go!

Oma mielenkiintoni artikkelissa kohdistui erityisesti Elinkeinoelämän keskusliitossa yrittäjyysasiantuntijana työskentelevän Jari Huovisen lausuntoon yrittäjäksi ryhtymisestä:

"Tutkimusten mukaan sellaiset ihmiset, jotka suhtautuvat negatiivisesti yrittäjyyteen, eivät kuitenkaan missään olosuhteissa ryhdy yrittäjiksi"

Selittävänä tekijänä sekä negatiivisen suhtautumisen, että yrittäjäksimissäänolosuhteissaryhtymättömyyden yhteydessä toimii omien tutkimustemme perusteella se, että nämä ihmiset eivät kerta kaikkiaan halua olla yrittäjiä.