perjantai 22. elokuuta 2014

Kansatieteen professorin ohjeilla ensivuoden virpomisreissulla lykästää!

Helsingin sanomien uutinen HS antaa vinkit virpojille ja virvottaville - Helsingin Sanomat (8.4.2014) listaa näppärästi suuret linjat palmusunnuntain toimintaohjeista virvottavalle Helsingin yliopiston kansatieteen professori, Hanna Snellmania, mukaillen:

Mitä tehdä, jos kukaan ei tule virpomaan, kansatieteen professori Hanna Snellman Helsingin yliopistosta? "Tee oveen lappu: saa virpoa!"

Miten kieltäydytään
virpomisesta?
"Moni ei avaa ovea. Jos ovi on jo auki, sano ystävällisesti, että nyt ei sovi."


Jos ovella on neljä lasta mutta vain yksi virpoo, pitääkö antaa palkka kaikille?"Lapset ovat saattaneet jakaa työt. Yksi on hakenut vitsat, toinen askarrellut ja kolmas on tarpeeksi rohkea lausumaan lorun. Ryhmätyötaitoja korostetaan työelämätaitoina, joten hyvästä tiimityöstä kannattaa palkita. Annan palkan kaikille."
Mikä virpomisessa ärsyttää?"Jos virpoja ei ole nähnyt vaivaa: ei pukeuduta, ja vitsassa on yksi höyhen. Huono käytös: ei kiitetä, ollaan nyrpeitä palkasta.---"
Kansatieteen professorin ohjeistus virpomisesta kieltäytymiseen on kuitenkin viimeisimpien empiiristen tutkimusteni perusteella varsin suppea. Sen lisäksi että oven voi sulkea sanottuaan ystävällisesti, että nyt ei sovi, yhtä toimiviksi metodeiksi ovat osoittautuneet oven rivakka kiinnivetäminen välittömästi virpojat nähtyään sanaakaan sanomatta, ja esimerkiksi hämmentynyt mutina "apua, mä en tiedä mitä mä teen jos te nyt virvotte".

Aivan kuten kansatieteen professori mainitsee, virpomisessa todellakin ärsyttää se jos vitsassa on vain yksi höyhen. Höyhenien lukumäärän vitsassa onkin todettu olevan kääntäen verrannollinen sen aiheuttaman ärsytyksen kanssa.

Ruokakulttuurin professori uskoo kastikkeen suosion liittyvän chiliin!

Helsingin sanomat kuvasivat sriracha-kastikkeen maailmanvalloitusta 15.8.2014 uutisessa Uusi ketsuppi – näin sriracha-kastike valloitti maailman  . Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä uskoo kastikkeen suosion liittyvän chiliin.

"Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä uskoo kastikkeen suosion liittyvän chiliin. Hän oli törmännyt kastikkeeseen ensin Yhdysvalloissa, sitten Ruotsissa ja nyt myöhemmin Suomessa.

"Tulista ruokaa on jo jonkin aikaa pidetty hyvänmakuisena ruokana. Voi miettiä, olisiko srirachasta tulevaisuuden ketsupiksi", Mäkelä sanoo."

Myös oma ruokakulttuuritieteen tuntemukseen perustuva näkemykseni on, että kastikkeen suosio, ja varsinkin omaleimainen maku, liittyvät juuri chiliin. Näkisin kuitenkin, että kastikkeen toisen keskeisen ainesosan, valkosipulin, osuutta suosioon olisi syytä tutkia enemmän ennenkuin voimme vetää mitään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Tutkimuksessa tulee hyvän tieteellisen käytönnän mukaisesti luonnollisestikin eliminoida muiden taustamuuttujien eli ainesosien kuten, suolan, etikan ja sokerin vaikutukset suosioon.